فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 71، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم برزگر*، سجاد امیدپور صفحه 3

    بازگشت به خود چیزها، توصیه و قول مشهوری در پدیدارشناسی است که سنت های فکری در سده ی اخیر را تحت تاثیر قرار داده است. این نوشتار با به خدمت گرفتن برخی مفاهیم اساسی پدیدارشناسی، سعی در فهم مفهوم «ایران آگاهی» در زیست جهان ایرانی دارد. این مقاله در چارچوب پدیدارشناسی تقویمی هوسرل و با نقد رویکردهای مدرنیستی نسبت با تاریخ ملی، می کوشد تا کاربست پدیدارشناسی برای استمرار تاریخی «ایران» در قالب مفهوم ایران آگاهی نشان دهد. ایران به مثابه ی موضوع شناخت، برای ایرانیان، همواره در حضور و غیاب بوده است. این نوشتار درصدد است با درآمدی پدیدارشناسانه، شناخت ما از ایران را با مفهوم روی آورندگی گسترش دهد و ایران را به عنوان یک ابژه ی روی آوردی و متعلق شناخت، قابل فهم سازد. تمرکز بحث معطوف به دوران آغازین ورود مدرنیته به ایران و مواجهه ی ایرانیان با «دیگری» با عنوان غرب است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، روی آورندگی، ابژه ی روی آوردی، هویت ملی، دوره معاصر
  • رضا بیگدلو* صفحه 21

    مولفه های هویت بخش انسانی در سه حوزه فرد ، محیط و تعامل بین این دو حوزه مورد بررسی و نظریه پردازی قرار گرفته است. محیط/ مکان/ سرزمین به عنوان یک مولفه مهم در هویت بخشی فردی و اجتماعی ملی، عامل موثری است که از دیرباز در برساختن هویت فردی و اجتماعی تاثیرگذار بوده است. این مقاله بر مبنای نظریه حس مکان و تاثیر آن بر هویت بخشی اجتماعی ملی، با روش تحلیل تاریخی بر آن است که میزان و کیفیت آگاهی ایرانیان از حس مکان و چگونگی تداوم آن را بررسی کند. یافته های پژوهش آن است ایرانیان ساکنان کشوری بوده اند که دارای سرحدات مشخصی است و آنان همواره ایران را در موقعیت کانونی و دیگر سرزمین ها را در موقعیت حاشیه ای ترسیم و توصیف کرده اند و به این ترتیب آنان «حس مکانی» نیرومندی نسبت به سرزمین ایران داشته اند و این حس مکانی در تداوم هویت ایرانی به نحو بارزی ایفای نقش کرده است.

    کلیدواژگان: هویت، جغرافیا، حس مکان، ایران، ایرانشهر
  • ابوالفضل دانایی*، مصطفی بابایی سارویی صفحه 43

    هویت یکی از ابتدایی ترین نیازهای بشری است. انسان ها به محض شناخت خود به طور مستقیم در مواجهه با این موضوع قرار می گیرند؛ اما نکته حائز توجه، تاثیرات وضعیت محیطی بر تغییرات هویتی است، مولفه های جمعی و فردی بر شکل گیری هویت نقش ویژه ای دارند. رسانه ها امروزه بیش از پیش نقش پررنگی پیدا کرده اند، امروز رسانه ها نقش بارزی در تشکیل «ما» در جوامع دارند. پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش رسانه های مجازی در گرایش به هویت های جمعی و انسجام اجتماعی انجام شده است. این مقاله می کوشد تا به استناد یک پژوهش جامع ملی به این سوال اصلی تحقیق یعنی بررسی دقیق تاثیرات استفاده از رسانه های مجازی بر هویت ملی پاسخ دهد و تغییرات بررسی شود؛ روش پژوهش پیمایشی بوده و پرسشنامه ها در سطح 31 استان کشور توزیع شده اند. براساس پژوهش حاضر دسترسی به اینترنت رابطه مستقیم با سطح هویت ملی در فرد دارد، میزان استفاده از اینترنت نیز نشان می دهد که هرچه دسترسی به اینترنت افزایش می یابد مولفه های هویت ملی در فرد ضعیف تر می شوند، داشتن ایمیل یا وبلاگ شخصی و میزان استفاده از شبکه های مجازی نیز دو عامل دیگری هستند که مورد مطالعه قرار گرفته اند، بنابراین بین میزان استفاده از رسانه های مجازی و هویت ملی رابطه تاثیرگذار وجدی وجود دارد.

    کلیدواژگان: هویت ملی، ابعاد هویت، رسانه های مجازی، فضای مجازی
  • اردشیر زابلی زاده*، محمد دژکام صفحه 69

    این مقاله با رویکردی بین رشته ای با استفاده از نظریات علوم سیاسی، جامعه شناسی و علوم ارتباطات، نقش رسانه در بازنمایی هویت تمدنی و کاربست آن در ارتباطات بین الملل به این سوال پاسخ می دهد که «آیا خاطره تاریخی مسلمانان از صلیبی گری غرب، می تواند به عنوان ظرفیتی خبری جهت پیشبرد سیاست استکبارستیزی ج. ا. ا کاربست یابد؟». در قالب مدل فرایند سیاسی خط مشی گذاری عمومی، به تبیین حلقه ی اول سیاست گذاری خبری یعنی شناسایی مساله می پردازد. پژوهشگر تاثیر هویت بر روابط بین الملل را از دیدگاه سازه انگارانه و برخورد تمدن ها تبیین کرده است و سپس با تشریح چیستی صف بندی هویت ضدصلیبی از منظر هانتینگتون، چگونگی استفاده از این ظرفیت در مواجهه با استکبار در حوزه سیاستگذاری خبری صداوسیما ج. ا. ا در تولیدات رسانه ی برون مرزی را واکاوی کرده است. در پایان پژوهش ضمن تایید امکان کاربست ظرفیت راهبردی مذکور چنین نتیجه می گیرد که ضعف اخبار برون مرزی صداوسیما در معرفی ایران به عنوان مبارز علیه صلیبی گری نوظهور، یکی از عواملی است که موجب شده ج. ا. ا کمتر بتواند بر ریشه های عمیق هویتی جهان اسلام تکیه کند.

    کلیدواژگان: صدا و سیما، سیاستگذاری خبر، هویت، برخورد تمدن ها، جنگ های صلیبی
  • فائزه قاسمی*، مرتضی شجاع صفحه 87

    هدف از این پژوهش آن است که با روش توصیفی، مقایسه ای و تحلیلی، تحول در راهبردهای رسانه ای القاعده و داعش را بررسی کند. القاعده و داعش بیش از هر سازمان تروریستی دیگری در حوزه ی رسانه فعال بوده اند. بهویژه این مورد در اینترنت و شبکه های اجتماعی بیشتر بوده است. به رغم این که اقدامات دو سازمان، پراکنده و مقطعی به نظر می آید، اما یافته های پژوهش نشان می دهد که این دو در برنامه های رسانه ای خود از راهبردهای مشخصی پیروی می کنند. در این راهبرد، ابزارها و اهداف رسانه ای، جامعه ی مخاطبان هواداران و دشمنان و در نهایت امر تاکتیک های برقراری ارتباط با آنها مشخص بوده و با در نظر گرفتن برخی مقتضیات، ویژگی های ابزار رسانه ای و جامعه ی هدف انتخاب شده اند. افزون بر آن، وجود برخی روش های متفاوت تمایزاتی را در حوزه ی راهبرد رسانه ای آن دو پدید آورده است. هم چنین دو سازمان در محیط راهبردی خاورمیانه بعضا اهداف رقابتی را دنبال می کنند، به طوری که این رقابت ها به محیط رسانه نیز کشیده شده است.

    کلیدواژگان: القاعده، داعش، راهبرد رسانه ای، جنگ نرم رسانه ای، شبکه های اجتماعی
  • لیدا بلیلان اصل*، مریم اسکندری صفحه 105

    این پژوهش به بررسی ویژگی های معماری مکان در طراحی صحنه با رویکردی تحلیلی به فیلم های ایرانی «پری» ، ساخته مهرجویی و «مادر» ، ساخته حاتمی از زاویه دید طراحی صحنه ی ایرانی می پردازد و در تحلیل فضای معماری از اندیشه های کریستین نوربرگ شولتز بهره می گیرد. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی با تکیه بر روش نشانه شناسی بصری و نیز تلفیقی از تحقیق کیفی مفاهیم معماری را در صحنه فیلم باز شکافی می کند، فرآیند حاصل از این پژوهش ما را به معنای راستین طراحی صحنه ی ایرانی رهنمون می سازد، هم چنان که معنای راستین معماری، نه شکل و کالبد مکان یا فضا، بلکه برهمکنش میان آن شکل و کالبد معمارانه و زندگی ویژه ای است که در آن مکان می گذرد، نتایج به دست آمده رهیافتی است به انگاره «معماری فیلم» و طراحی معماری مفهومی در فیلم های ایرانی برای احراز هویت ملی که با تحلیل ها و مدل ارائه شده، نشان داده شده است که عناصر معماری در آفرینش فضا و ادراک زیباشناسانه صحنه بسیار موثر بوده است.

    کلیدواژگان: مکان، طراحی صحنه، ایران، معماری، سینما، هویت ملی
  • صمد رسول زاده اقدم*، صمد عدلی پور، سمیه اقبالی صفحه 125

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه ی رابطه ی محتوای برنامه های شبکه استانی سهند آذربایجان شرقی با تعلق خاطر مخاطبان به هویت ملی است. نوشتار حاضر، به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته با حجم نمونه 400 نفر در بین افراد 15 تا 70 سال شهر تبریز در سال 1393 اجرا شده است. روش نمونه گیری، خوشه ایچند مرحله ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین میزان استفاده، استفاده هدف مند از برنامه های شبکه استانی و نوع محتوای برنامه های شبکه استانی آذربایجان شرقی در تمامی ابعاد (مدنی، دینی، اجتماعی و فرهنگی) با تعلق خاطر مخاطبان به هویت ملی رابطه ی معنادار مستقیمی وجود دارد. اگر چه رابطه محتوای برنامه های شبکه استانی از ابعاد مدنی، دینی، فرهنگی و اجتماعی با تعلق خاطر به هویت ملی مثبت است، اما این تاثیر چندان قابل اعتنا نیست و نشان از آن دارد که افراد مطالعه شده بخشی از تعلق خاطر خود در زمینه هویت ملی را از منابع دیگر به دست می آورند.

    کلیدواژگان: رسانه های ارتباط جمعی، شبکه استانی سهند، هویت، هویت ملی، تبریز
  • آرمان حیدری*، احسان خان محمدی صفحه 141

    برخلاف دوره مدرن اولیه که «خود» در سطح دولت ملت ها تثبیت و هویت یابی می شد؛ امروزه جهانی شدن و قلمروزدایی شدن به نوعی سیالیت هویت یابی اجتماعی انجامیده است. درا ین وضعیت یکی از مهم ترین چالش های علمی و سیاست گذاری بحث نسبت و رابطه ی هویت یابی های اجتماعی ملی و جهانی و میزان تعلق و تعهد به آنان است.
    پژوهش حاضر با روش کمی و پیمایشی، برجستگی مولفه ها و همبستگی هویت های ملی و جهانی را بین 400 نفر از دانشجویان لر دانشگاه یاسوج بررسی کرده است. روش نمونه گیری، روش چند مرحله ای طبقه ای بوده است. براساس نتایج تحقیق، پاسخگویان، ادبیات و اشعار ملی، و سبک پوشش غربی را برجسته ترین مولفه های هویت های ملی و جهانی دانسته اند. آنها بیشترین تعهد و تعلق خاطر را به ترتیب، به هویت ملی و جهانی داشته اند. براساس نتایج تحقیق می توان گفت اگر هویت ها را متشکل از عناصر متعددی در نظر بگیریم، پاسخگویان در انتخاب هر یک از عناصر مربوط به هویت های ملی و جهانی «گزینشی» عمل می کنند و رابطه ی بین انواع هویت ها از نوع تضاد یا همنشینی نیست. در مقابل، اگر هویت ها را به عنوان کلیت های یکپارچه و منسجم در نظر بگیریم، رابطه ی بین آنها از نوع رابطه ی تضاد و قدرت/ مقاومت است.

    کلیدواژگان: برجستگی هویتی، هویت ملی، هویت جهانی، دانشجویان لر
|
  • Page 3

    "Back to the things themselves" (Zurück Zum Sachen sebst) is a famous idea in the phenomenology that has intensely affected on intellectual traditions in recent century. This paper attempts to understand the concept of "Iran-Consciousness" in Iran's world-life by using fundamental concepts of the phenomenology. Accordingly, it tries to demonstrate historical continution of "Iran" with respect to "Iran-Consciousness" concept by considering Husserl`s constitutive phenomenology and criticizing of modern approaches in terms of national history. Iran, as a subject-matter for Iranians, has always been in present and absent. Having a phenomenological introduction, the researchers’ goal is to extend our cognition regarding to the "Iran" based on the concept of intentionality, and make "Iran" understandable as an Object. Finally, the main focus is related to the early age of modernity in Iran and facing with the west as the "other".

  • Page 21

    Components of identity shaping in three eras of individual (genetics), environment and their interaction have been the subject of many studies. Individual/ environment/ country have been acted as important factors in constructing individual and social-national identity. Based on theory of sense of place and its effects on social-national identity construction, this article aims to analyze the extent and quality of Iranians’ consciousness toward sense of place. The findings indicate that Iranians, as the inhabitants of a country with defined boundaries that has been perceived as the center of the world, have had a strong sense of place toward Iran, something which has played an important role in the continuation of Iranian Identity.

  • Page 43

    Identity is one of the primal needs of mankind. As men recognize themselves, they encounter this subject matter. But it is important to know how environment affects identity. Collective and individual factors have special effect on identity formation. Nowadays media has a more important role in creating the concept of "we" in our societies. This research aims to explain the role of virtual media in inclination for collective identity and social integrity. This paper, in light of a comprehensive national research, tries to answer the main question of this research which is the analysis of the effect of using virtual media on national identity and its volatility. This research is a survey research and its questionnaire are handed out among 31 provinces of Iran. According to this study, Internet access has a direct relationship with people's national identity level. The extent of using Internet reveals that as Internet access increases, national identity elements become weaker. Having personal email account or weblog, and the usage extent of virtual social networks are two other factors studied in this paper. Therefore, there is a serious effective relationship between virtual media and national identity.

  • Page 69

    In this paper, as an interdisciplinary research, it is tried to explain the effect of media and identity on international relationships by using political science, sociology, and communication science theories, and give an answer to the question that how does Islamic Republic advertise itself through the media and news using the historical memory of Muslims from crusader-ism of the west, and its anti-imperialist policy? Achieving this goal, the researcher tries to explain identity dimensions of a society by proposing a theoretical framework of identity and clarify the effects of identity on international relationship based on constructivism and clash of civilizations viewpoint. Then, by stating the quiddity of anti-crusade identity queuing from the viewpoint of Huntington. Finally, the study confirmed the possibility of implementing this strategic capacity concludes that the weakness of Iran's cross-border IRIB news in introducing Iran as a fighter against the new crusaders one of the factors that led to Iran less able to rely on the deep roots of the Muslim world identity. At the end of the study, while confirming the protential for the implementation of the strategic capacity, if follows that the weakness of foreign news coverage of Iran’s introduction of a struggle against emerging crusades is one of the factors that led to a lower iran’s ability to root the profound identites of the Islamic world rely on.

  • Page 87

    We are Looking for analysis of al Qaeda and Isis media strategies with descriptive, comparative and analytical methods. More than any other terrorist organizations, isis and al-Qaeda use social networks and the Internet as media tools. Both of them have had Specified and defined media strategies. In these strategies, tools, goals, audience, as well as tactics of communicating with them, has been revealed. They compete in the media environment, as well as in reality. So some of their different methods, make their media strategies different.

  • Page 105

    This research attempts to study the architectural specifications of place in scene designing with an analytic glance to Iranian movies titled "Pari" produced by Mehrjouei and "Mother" by Hatami from the standpoint of Iranian scene designing. The study uses the ideas of Christian Nurenberg Schultz in analyzing the architectural spaces. The paper researches the architectural concepts in movie scenes with analytical-descriptive method relying on visual semiotics and a combination of qualitative research (from theory to study case). The concluded process gives a way to the "movie architecture" sample and conceptual architectural design in Iranian movies. Based on analyses and models, it is shown that architectural elements were influential on space creation and aesthetic understanding of the scene.

  • Page 125

    The aim of the present study is to investigate the relationship between contents of East Azerbaijan Sahand Province Network programs and its audiences’ belongingness to national identity. The present study was conducted via survey research and using a researcher-made questionnaire on a sample size consisting of 400 participants ages 15 to 70 years in Tabriz City in 2014. The participants were selected viathe multistage stratified sampling technique. Findings of the research indicate that there is a direct and significant correlation between the degree of use and purposeful use of Sahand Province Network as well as the type of contents of the network in all civil, religious, social, and cultural dimensions with audiences’ belongingness to national identity. Although the correlation of contents of Sahand Network is positive in terms of civil, religious, cultural, and social dimensions, the correlation is not highly significant. It indicates that the participants achieve some part of their belongingness to national identity form other resources as well.

  • Page 141

    Unlike the first modern era that "self" was established and identified at the level of nation states; today, globalization and deterritorialization have led to some sort of fluidity of social identification. In this situation, one of the most important scientific and policy making challenges is the discussion of the relationship between the national and the global social identifications and the degree individuals of any society feel belong and commit to each of these domains. The present paper has investigated the prominence and correlation of national and global collective identities among Lors students of Yasouj university in 1394- 95 educational year. From this population, based on Line’s sampling formula, 400 students were selected as the samples for the study. To reach a representative sample, the multi stage stratified sampling method was used. The research results showed that the respondents has known national literature and poety and western dress style as the most prominent components of the national and global identities respectively. They have had the most commitment and attachment to the national and global identities respectively. The correlation between the identities was significantly negative. According to the results, and considering the empirical and theoretical literature of the research, it can be said if we consider these identities as containing various components, the respondents act "selectively" in choosing every item related to the national and global identities and the relationship among these identities is not the conflictual/ coexistental kind of relationship. Inversely, if we consider the collective identities as the seperate solidarity and consolidated totalities, their relationship is based on the conflict, suppression/ ressistance one.